Ty nejlepší látky na posílení srdce

Martina Sznapková
Autor
18. 1. 2023
V dnešní uspěchané době plné stresu dostává naše srdce pořádně zabrat. Doplňky stravy, které srdce posilují, tak představují vítaného pomocníka.
V článku si představíme látky, které by k potravinovým doplňkům podporujícím srdeční činnost rozhodně neměly chybět.
Ty nejlepší látky na posílení srdce

Srdce máme jen jedno a právě proto je potřeba jej chránit. Uspěchaná doba, nezdravé stravování, všudypřítomný stres či sedavý životní styl – to vše srdci neprospívá, a i když nás právě nebolí, nemusí být v dobré kondici. 

Je to jeden z nejdůležitějších orgánů v našem těle. Právě díky srdci cirkuluje v cévách krev, která vyživuje a okysličuje ostatní orgány. Za jednu jedinou minutu srdce zvládne přečerpat až 8 litrů krve a vykonat průměrně 80 úderů, a to když je v klidu. 

Se srdeční činností úzce souvisí fungování krevního tlaku. Pokud srdce nefunguje správně, není optimální ani tlak. Naše tělo je zkrátka složitý systém, a když srdce není v pořádku, odráží se to na celém těle. 

Jak se o srdce starat

Nemoci oběhové soustavy jsou velkým strašákem. Podle údajů Centra preventivní medicíny jsou zodpovědné dokonce za 52 % všech úmrtí. Přitom můžeme zdraví svého srdce a cév ovlivnit vlastním přičiněním.

Důležité je nezapomínat na preventivní prohlídky u lékaře, nekouřit, pravidelně se hýbat a dodržovat zdravý jídelníček. Srdce pro své správné fungování potřebuje řadu látek. Většinu z nich dokážeme získat ze zdravé a pestré stravy, ale ne každému se to daří v dostatečném množství.

Velkým pomocníkem mohou být doplňky stravy na posílení srdce. Podporují jeho normální činnost, dobrý stav cév a drží na uzdě krevní tlak. Zkrátka celkově napomáhají celému kardiovaskulárnímu systému. 

Co by v kvalitních doplňcích stravy nemělo chybět

Hořčík

Hořčík sice není minerálem, jehož je v organismu nejvíce z pohledu množství, ale je to jeden z hlavních minerálů, které ovlivňují naše celkové zdraví. Svědčí o tom fakt, že se účastní více než 300 biochemických funkcí v organismu.

Pro zdraví kardiovaskulární soustavy je hořčík nezbytný. Jeho nejvyšší množství v těle se nachází právě v srdci, zejména v jeho levé srdeční komoře.

Spolu s vápníkem podporují optimální krevní tlak a působí proti hypertenzi. Pokud by v organismu vznikaly kvůli nedostatku hořčíku a dalších minerálů svalové křeče, může dokonce dojít i k infarktu.

Draslík

Draslík je třetím nejhojnějším minerálem v lidském těle. Zhruba 98 % draslíku v našem těle se nachází v buňkách. Z toho 80 % je ve svalových buňkách, zatímco zbylých 20 % v našich kostech, játrech a červených krvinkách.

Společně se sodíkem pomáhá regulovat tekutiny v organismu, což je nesmírně důležité, protože tělo je tvořeno přibližně z 60 % vody. Kromě toho je důležitý také pro zdravý nervový systém, který mimo jiné ovlivňuje srdeční rytmus a svalové kontrakce. 

Nedostatek draslíku dokonce může způsobit svalovou slabost či nepravidelný srdeční rytmus. A vliv má také na hodnoty krevního tlaku. Krevní tlak totiž zvyšuje vysoká hladina sodíku, která může být způsobena právě nedostatkem draslíku.

Draslík tělu pomáhá odstranit přebytečný sodík a snížit tak krevní tlak.

Resveratrol

Resveratrol je jeden z nejsilnějších přírodních antioxidantů. Jedná se o přírodní látku, která se nachází v rostlinách. Jeho úkolem je rostliny chránit před poškozením, ultrafialovým zářením a plísněmi. Obsahuje ho vinná réva, borůvky, oříšky, švestky nebo třeba rybíz. 

Látka resveratrol nechrání jen rostliny, ale také lidské tělo. Má pozitivní účinky při léčbě a prevenci kardiovaskulárních onemocnění, obezity, diabetu, boreliózy, nealkoholické steatózy jater, zánětlivých onemocnění, ale také onkologických onemocnění či alzheimerovy choroby. 

Bylo potvrzeno, že pomáhá chránit srdce, snižuje krevní tlak i cholesterol. S tím jak stárneme, se zužují naše cévy. Čím jsou cévy tenčí, tím vyšší tlak je potřeba pro proudění krve v nich. A tím více je namáháno srdce, což má vliv na vytváření srdečních onemocnění. Bylo prokázáno, že při užívání resveratrolu je možné zvýšení produkce oxidu dusnatého v těle, což může mít za následek uvolnění cév.

Resveratrol také pozitivně ovlivňuje hladinu tuků v krvi. Má tedy vliv na snížení cholesterolu a dokonce zvyšuje podíl „dobrého“ HDL cholesterolu v krvi. Jeho antioxidační účinky zároveň zabraňují oxidaci „zlého“ LDL cholesterolu, který se následně ukládá v cévách. 

Kvalitní přípravky obsahují také různé extrakty, výborné účinky má například extrakt z olivovníku, meduňky lékařské, kakaa, hlohu, česneku, srdečníku nebo oregana. 

Meduňka lékařská

Nejen, že meduňka krásně voní po citrónu, ale také obsahuje spoustu prospěšných látek, zejména silice (např. citral, citronelal, citronelol, geraniol, linalol), třísloviny, kyselinu hydroxytriterpenovou a v menším množství také kyselinu kávovou, enzymy, hořčiny, slizovité látky, flavonoidy a minerální látky.

Je známá především pro své uklidňující účinky, působí jako uklidňující prostředek oblasti srdce (srdeční neurózy, bušení srdce apod.) a trávicího traktu (žaludeční neurózy). Působí mírně sedativně na centrální nervový systém, snižuje nervové napětí a pocity vyčerpanosti.

Olivovník evropský

Zatímco plody olivovníku, tedy olivy, jsou známou pochoutkou, zatím nebyly zcela doceněny přínosy olivových listů, které se využívají v léčitelství. Extrakt z listů se používá v potravinářství, farmacii, medicíně i kosmetice.

Listy olivovníku obsahují spoustu zdravých látek, jako polyfenoly, bioflavonoidy, lutein, rutin a hesperidin. Ty zvyšují účinnost nejdůležitější součásti výtažku z olivových listů – oleuropeinu.

Olivovník pomáhá v udržení normální hladiny cholesterolu v krvi, kde ovlivňuje hladinu lipidu. Dále příznivě působí na krevní tlak, udržuje normální hladinu cukru v krvi a přispívá k normální funkci dýchacího systému.

Kakao

Kakao je silný přírodní antioxidant. Obsahuje látky, které zlepšují hladinu oxidu dusnatého v krvi, což má za následek lepší průtok krve krevním řečištěm.

Zajímavé je, že látky obsažené v kakau umí snížit vysoký tlak, zdravým lidem přitom jejich normální tlak nemění.

Česnek setý

O tom, že je česnek zdravý, snad nikdo nepochybuje. Málokdo ale ví, že je jednou z nejdůležitějších rostlin pro zdravý kardiovaskulární systém. 

Je to silný antioxidant, který přispívá k normální činnosti srdce i celého kardiovaskulárního systému a k redukci krevního tlaku. Také pozitivně ovlivňuje hladinu krevních lipidů.

Srdečník 

Jak již samotné jméno bylinky napovídá, srdečník přispívá k normální činnost srdce. Pozitivně ovlivňuje celý kardiovaskulární systém i krevní tlak. Zároveň napomáhá udržovat normální funkce dýchacího systému, štítné žlázy i nervové soustavy. 

Oregano

Dobromysl obecná je rostlina všeobecně známá jako oregano. Její české jméno pravděpodobně vychází z výborných účinků na nervovou soustavu. Oregano totiž uklidňuje, zlepšuje krevní oběh a celkově posiluje organismus, což jsou účinky, které jistě zajistí i lepší mysl. 

Využívá se proto nejen jako koření, ale také léčivá bylina, která obsahuje silice tříslovin, hořčiny, tanin, gumopryskyřici, antioxidanty a další látky

Hloh jednosemenný

Plody tohoto keře obsahují vysoké množství antioxidantů, vitamínu C, flavonoidů, tříslovin i další látky, které mají pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Zlepšuje činnost srdce a průtok krve v srdci, zároveň snižuje krevní tlak.

Závěr

Onemocnění srdeční soustavy není dobré brát na lehkou váhu! Proč ale dříve, než sáhnete po chemických lécích s možnými vedlejšími účinky nedat šanci přírodě. Kvalitní čistě přírodní preparáty dokážou srovnat hodnoty krevního tlaku, podpořit správnou činnost srdce i celého oběhového systému.

Nečekejte ale zázraky na počkání, první změny ucítíte až po jednom až třech měsících užívání. Pokud trpíte závažným onemocněním cév, srdce nebo vysokým krevním tlakem, užívání doplňků stravy konzultujte se svým lékařem a především nevysazujte předepsané léky

Zpět na přehled

Nahoru