Jak bojovat s vysokým krevním tlakem?

Martina Sznapková
Autor
3. 11. 2022
Vysoký krevní tlak je nejčastějším preventabilním rizikovým faktorem pro srdeční choroby a není dobré jej podceňovat. Velice důležitá je jeho včasná diagnostika! Znáte příznaky vysokého krevního tlaku? Víte, které hodnoty krevního tlaku už znamenají problém?

Jak bojovat s vysokým krevním tlakem?

Hypertenze, to je odborný název pro vysoký krevní tlak. Řadí se mezi civilizační onemocnění a trpí jím více než miliarda lidí po celém světě. Přitom patří mezi největší faktory srdečně-cévního rizika! 

Není jednoduché poznat, že vysokým krevním tlakem trpíte, jeho příznaky jsou totiž docela nenápadné. Včasná diagnostika je přitom důležitá, protože neléčená hypertenze může končit infarktem myokardu, selháním srdce i cévní mozkovou příhodou.

Co je vlastně krevní tlak?

Vysoký či nízký krevní tlak, to jsou pojmy, které každý zná. Víte ale, co vlastně hodnoty, které ukazuje tlakoměr, vyjadřují? Krevní tlak je síla, kterou působí protékající krev na stěny tepen. Jeho hodnota není všude v oběhu stejná, nejvyšší bývá ve velkých artériích, nejnižší v periferii. Není dobré, když je tlak vyvíjený na tepny příliš vysoký, ale také příliš nízký.

Nebezpeční zvané hypertenze

Neléčený vysoký krevní tlak zvyšuje pravděpodobnost infarktu myokardu, srdečního selhání či cévní mozkové příhody. Naše orgány dokážou pracovat i při vysokém krevním tlaku, ovšem jen omezenou dobu.
Dlouhodobý neléčený stav může skončit poškozením ledvin, oční sítnice, srdeční komory nebo přímo srdce. Riziko ještě více zvyšuje obezita, vysoká hladina cholesterolu nebo krevního cukru. 

Při jakých hodnotách zpozornět

Tlak rozlišujeme systolický a diastolický. Všeobecně je známo spíše označení horní tlak (systolický), který naměříme v momentě, kdy se srdce stahuje a vypuzuje krev do tepen a tzv. dolní nebo spodní tlak (diastolický). Ten naměříme v momentě klidové fáze mezi dvěma stahy srdce, kdy tlak krátce klesá. Hodnota krevního tlaku se udává v jednotkách mmHg, tedy v milimetrech rtuťového sloupce tlakoměru.

Obecně se lze ale řídit těmito údaji:

    Systolický tlak (mmHg)    Diastolický tlak (mmHg)
Nízký krevní tlak     < 100    < 70
Optimální krevní tlak    100-119    70-79
Normální krevní tlak    120-129    80-84
Zvýšený krevní tlak    130-139    85-89
Vysoký krevní tlak     > 140    > 90

Vysoký krevní tlak je definován jako hodnota systolického krevního tlaku 130 mmHg nebo více a diastolického krevního tlaku více než 80 mmHg nebo obojí.

Příznaky hypertenze

Jak už jsme zmínili v úvodu, pozorovat na sobě příznaky vysokého krevního tlaku není jednoduché. Může trvat roky, než stav dosáhne takové úrovně, že se projeví příznaky. A i tehdy je lze připsat spoustě jiných problémů. Mezi nejčastější příznaky hypertenze patří: bolesti hlavy, závratě, únava, pískání v uších, bolesti na hrudi, začervenání, dušnost, krvácení z nosu a krev v moči. 

Rizikové faktory

Hodnoty krevního tlaku ovlivňuje věk i to, jakého jsme pohlaví. Svou roli tady hraje i dědičnost. Tyto faktory neovlivníme, co ale ovlivníme a na krevní tlak má výrazný dopad je životní styl
Mezi rizikové faktory patří nezdravá strava, kouření, obezita, nedostatek pohybu, zvýšený příjem alkoholu, stres, ale také onemocnění ledvin nebo cukrovka. 

Jak snížit vysoký tlak?

Změna životního stylu k lepšímu je v každém případě změnou pozitivní, vysoký krevní tlak ale není žádná legrace! A proto, pokud je vysoký dlouhodobě, v prvé řadě se obraťte na lékaře! Ten předepíše vhodné léky a doporučí další léčbu. Tlak jde samozřejmě ale snížit i svépomocí, nikdy ale nevysazujte předepsané léky a vše, co pro své tělo uděláte „navíc“ berte jako podpoření léčby!

1. Skoncujte s kouřením

Jestliže patříte mezi kuřáky, v první řadě přestaňte kouřit. Kouření negativně ovlivňuje stav cév, přispívá k ateroskleróze a k inzulínové rezistenci. Rizikové není jen kouření, ale také samotný nikotin.

2. Nezapomínejte na pravidelný pohyb

Nemusíte se potit v posilovně ani uběhnout maraton, ale zkrátka se hýbejte. Necítíte se na běh? Zařaďte do své rutiny rychlou chůzi, plavání nebo jízdu na kole. Nemusí z vás stříkat pot, důležité je udržet aerobní aktivitu alespoň 30 až 60 minut. Pohyb má pozitivní vliv na srdce, hladinu cukru v krvi i hmotnost. Pozor si dejte na posilování s těžkým závažím, to může být při vysokém krevním tlaku nebezpečné. 

3. Pozor na sůl

Kuchyňská sůl obsahuje sodík, který hraje významnou roli ve vzniku vysokého tlaku. Navíc zadržuje vodu v těle a tím zvyšuje objem tekutin v krevním oběhu, které pak tlačí na stěny cév a krevní tlak se ještě více zvyšuje. Jídlo si nedosolujte a dejte pozor na polotovary a fast food. Solené oříšky nebo třeba chipsy by se měly vašemu stolu vyhnout velkým obloukem. 

4. Vyhýbejte se alkoholu

Alkohol našemu srdci a cévám vůbec neprospívá, a to ani v malém množství. Naopak přispívá k ateroskleróze, poškození cév, ledvin a jater. Negativní vliv alkoholu na krevní tlak je prokázaný, pokud se i tak nechcete alkoholu vzdát úplně, vynechejte alespoň tvrdý alkohol.

5. Nestresujte se

Stres má negativní účinky na naši psychiku i tělo. Při zvýšené stresové zátěži dojde k aktivaci sympatického nervového systému a zvýšení krevního tlaku. Krátkodobé zvýšení krevního tlaku má za následek zúžení cév a zrychlení tepu. Poté, co stres odezní, se krevní tlak vrací do normálních hodnot.

Při častém nebo chronickém stresu ale dochází k výkyvům krevního tlaku a k poškození cév, což vede ke vzniku hypertenze. Zbytečně se tak nenervujte, nepropadejte pocitu, že musíte všechno zvládnout či stihnout a dbejte na duševní hygienu!

6. Kávu raději bez kofeinu

I když má kofein i spoustu pozitivních účinků a v rozumné míře může být prospěšný, pro ty, kteří trpí vysokým krevním tlakem, může být nebezpečný.

Kofein totiž zvyšuje systolický krevní tlak o 17 % a průměrný arteriální krevní tlak asi o 11 %. Jestliže patříte mezi milovníky kávy, omezte její množství nebo vyzkoušejte kávu bez kofeinu nebo různé alternativy zelených čajů, které kromě tlaku pomáhají snižovat také hladinu tuků a cukrů.

Závěr

Rozhodně by byla škoda nezmínit babské rady na vysoký krevní tlak. Ty se zaměřují hlavně na potraviny, které mají na udržování správných hodnot krevního tlaku pozitivní vliv.

Patří mezi ně česnek, cibule, meduňka, fazole, čočka, dýňová semínka, mrkev, celer, pistácie, bobulové ovoce, citrusové plody, rajčata nebo třeba různá koření. Například koriandr, šafrán, citronová tráva, černý kmín, ženšen, skořice, kardamom, sladká bazalka a zázvor jsou jen některé z bylin a koření, u nichž bylo prokázáno, že mají potenciál snižovat krevní tlak.

Zpět na přehled

Objednejte si KARDILUS

Dopřejte si zdraví, které si zasloužíte a užívejte si život NAPLNO!

Jednorázový nákup

Jednorázový nákup
Jednorázový nákup - doručení zdarma po celé ČR
699 Kč za celé balení

Pravidelný měsíční odběr

Výhodné měsíční předplatné
Pravidelně přímo do schránky – kdykoliv zrušíte
699 Kč 599 Kč za celé balení Každý měsíc ušetříte 100 Kč
Nahoru