Jaké účinky má resveratrol?

Martina Sznapková
Autor
11. 11. 2022
Už jste někdy slyšeli o resveratrolu? Pokud vás trápí kardiovaskulární onemocnění, obezita nebo třeba diabetes, byla by velká škoda tuto látku neznat.
Jaké jsou účinky resveratrolu na zdraví a ve kterých potravinách se nachází?
Jaké účinky má resveratrol?

Resveratrol je jeden z nejsilnějších přírodních antioxidantů. A právě pojem „antioxidant“ je v posledních letech často skloňován. Jak je tedy možné, že jste o resveratrolu ještě neslyšeli? 

Resveratrol byl jako látka objeven již v roce 1940 v kořenech kýchavice. Jeho zdravotní benefity se ale začaly do povědomí dostávat až mnohem později, když začal být zkoumán pro svůj potenciální kladný vliv na kardiovaskulární onemocnění

Co je to resveratrol

Resveratrol je přírodní látka, která se nachází v rostlinách. Pokud se trochu vyznáte v chemii, může pro vás být zajímavé, že resveratrol patří mezi polyfenoly, je to derivát stilbenu. Z hlediska účinků je však zařazen i mezi fytoalexiny, jež chrání rostliny před poškozením, ultrafialovým zářením a plísněmi.

V přírodě se resveratrol vyskytuje ve dvou formách, a to ve formě „cis“ a „trans“. Stále se jedná o stejnou látku, ale mají rozdílnou strukturu molekul. Pro člověka lépe vstřebatelný a také využitelný trans resveratrol. 

Kde se přirozeně nachází

Resveratrol obsahují oříšky, rybíz, ale třeba i víno. Najdeme ho v širokém spektru rostlin a mnohé z nich řadíme i mezi potraviny. 

Pomyslným vítězem v obsahu resveratrolu je křídlatka japonská. Tato rostlina je neodmyslitelnou součástí tradiční čínské medicíny, ve světě je ale považována za jeden z nejinvazivnějších plevelů. Její porosty pokrývají velká území a dokonce proroste i asfalt. Problémy dělá zejména v severských částech Evropy a v Severní Americe, ale najdeme ji i na našem území, hlavně podél vodních toků. 

Salát si z ní ale nedělejte, mnohem lépe poslouží jako součást výživových doplňků, kdy se z ní získává trans resveratrol.



Další top rostlinou s obsahem resveratrolu je červené hroznové víno. Nejvyšší obsah resveratrolu je v jadérkách a slupce. Pokud si rádi dopřejete sklenku vína, potěší vás fakt, že resveratrol najdeme také v něm.

Vysoký obsah resveratrolu má hlavně červené víno. Podle odrůdy se obsah resveratrolu v 1l vína pohybuje mezi 0,2 – 5,8 mg/l. V bílém a růžovém víně je obsah této látky mnohem nižší. 

Bohužel ale ani červené víno nelze z tohoto hlediska považovat za zdraví prospěšné. Láhev vína totiž po otevření rychle podléhá působení vzduchu a světla, v důsledku čehož resveratrol mizí a po napití se ho do krve dostane minimum. 

Dále jej najdeme ve všech druzích ovoce a zeleniny, které mají červenou nebo tmavou barvu – řeč je hlavně o borůvkách, brusinkách, švestkách nebo červeném rybízu. 

Resveratrol nechybí ani v oříšcích, nejvíce jej obsahují arašídy, pistácie a vlašské ořechy. 

Resveratrol a jeho účinky na zdraví

Látka resveratrol nechrání jen rostliny, ale také lidské zdraví. Má pozitivní účinky při léčbě a prevenci kardiovaskulárních onemocnění, obezity, diabetu, boreliózy, nealkoholické steatózy jater, zánětlivých onemocnění, ale také onkologických onemocnění či alzheimerovy choroby. 

Resveratrol má své hrdé místo mezi třemi nejsilnějšími přírodními antioxidanty! Antioxidanty chrání buňky před volnými radikály, které se vyskytují ve vnějším ovzduší. Buňky jsou díky nim odolnější a déle funkční.

Díky antioxidačním účinkům je resveratrol užíván i v kosmetickém průmyslu, protože zpomaluje stárnutí buněk a funguje tak jako elixír mládí. 

Účinky resveratrolu na srdce, cévy a tlak

Resveratrol pomáhá chránit srdce, snižuje krevní tlak i cholesterol. 

S tím jak stárneme, se zužují naše cévy. Čím jsou cévy tenčí, tím vyšší tlak je potřeba pro proudění krve v nich. A tím více je namáháno srdce, což má vliv na vytváření srdečních onemocnění. Bylo prokázáno, že při užívání resveratrolu je možné zvýšení produkce oxidu dusnatého v těle, což může mít za následek uvolnění cév.

Resveratrol také pozitivně ovlivňuje hladinu tuků v krvi. Má tedy vliv na snížení cholesterolu a dokonce zvyšuje podíl „dobrého“ HDL cholesterolu v krvi. Jeho antioxidační účinky zároveň zabraňují oxidaci „zlého“ LDL cholesterolu, který se následně ukládá na cévách. 

Jaké množství resveratrolu je prospěšné?

Nemusíte mít obavy, že do svého těla dostanete nadměrné množství resveratrolu prostřednictvím potravin nebo vína. Jak už jsme ale zmínili, resveratrol je hojně využíván jako součást doplňků stravy, a tak je dobré si zejména při kombinaci více doplňků pohlídat jeho množství. 

Resveratrol se v trávicím traktu dobře vstřebává a je rychle metabolizován. Oficiální čísla o tom, jaká je doporučená denní dávka resveratrolu zatím neexistují. Za bezpečnou dávku se pro dospělé osoby považuje 450 mg denně. 

Dávka nad 1 g může vyvolat nežádoucí účinky, mezi které paří průjem, plynatost, bolesti břicha nebo nevolnost. Ve studiích ovšem nebyly zaznamenány nežádoucí účinky při dodržení doporučeného množství resveratrolu.

Pozor ale při kombinaci resveratrolu s některými léky. Problémy může dělat kombinace s antidepresivy, léky na vysoký cholesterol, některými nesteroidními protizánětlivými léky či při onkologické léčbě. V těchto případech se vždy o jeho užívání poraďte s lékařem. 

Závěr

Resveratrol je stále předmětem bádání a řada jeho účinků byla prozatím potvrzena jen na základě studií prováděných na zvířatech, nikoli na lidech. Je tak možné, že nás svými účinky ještě v budoucnu příjemně překvapí.

Zpět na přehled

Objednejte si KARDILUS

Dopřejte si zdraví, které si zasloužíte a užívejte si život NAPLNO!

Jednorázový nákup

Jednorázový nákup
Jednorázový nákup - doručení zdarma po celé ČR
699 Kč za celé balení

Pravidelný měsíční odběr

Výhodné měsíční předplatné
Pravidelně přímo do schránky – kdykoliv zrušíte
699 Kč 599 Kč za celé balení Každý měsíc ušetříte 100 Kč
Nahoru