Co je to cholesterol a jak ho snížit?

Martina Sznapková
Autor
17. 2. 2023
Cholesterol je neodmyslitelnou součástí našeho těla. Nachází se ve všech lidských buňkách a nutně jej potřebujeme. Obecně je ale mezi lidmi brán jako špatný. Jeho zvýšená hladina totiž může znamenat vážný problém. K čemu cholesterol potřebujeme, jaká rizika představuje a jak ho snížit?
Co je to cholesterol a jak ho snížit?

Cholesterol nemá příliš dobrou pověst, je to takový strašák, na kterého bychom si měli dávat pozor. Přitom se bez něj neobejde žádná buňka v našem těle. Nutně jej potřebujeme, jeho zvýšená hladina ale představuje závažná rizika pro zdraví srdce a cév.

Co je vlastně cholesterol a k čemu ho potřebujeme

Cholesterol si můžeme představit jako hustý žlutý olej. I když taková představa neevokuje zrovna pozitivní pocity, věřte, že je pro nás nepostradatelný. Jedná se o tukovou látku, kterou tělo využívá k tvorbě dalších látek – steroidních hormonů testosteronu a estrogenu, koenzymu Q10 nebo třeba kortizolu, kterému se přezdívá stresový hormon. 

Nachází se prakticky ve všech lidských buňkách, kde je nezbytný zejména při tvorbě buněčných membrán. Je ho potřeba při vstřebávání vitaminu D a má důležitou funkci při zpracování tuků. Nepostradatelný je také pro svaly.

Naše tělo spotřebuje asi 2 g cholesterolu každý den. Přijímáme ho v jídle, ale také si ho naše tělo umí až ze 2/3 vyrábět samo. 

Dobrý a špatný cholesterol

Z toho, co už víme, je jasné, že cholesterol není jen „ten špatný“, ale má i dobré vlastnosti. Na dobrý a špatný se také dělí. 

Cholesterol se v krvi sám nerozpouští, k transportu v krevním oběhu potřebuje lipoproteiny, které se skládají z tuků a bílkovin.

Celkově rozlišujeme tři druhy krevních tuků:
-    HDL cholesterol – říká se mu hodný cholesterol, protože pro tělo je jeho vyšší hladina velice důležitá. Jde o částice, které nosí cholesterol z těla do jater.
-    LDL cholesterol – právě tohle je ten obávaný, zlý cholesterol, protože je odpovědný za ukládání cholesterolu. Je převážně tukový a jeho úkolem je transport cholesterolu prostřednictvím krve do tkání. Když je ho moc, může vnikat do cévních stěn, kde se pak usazuje a tvoří tukovou hmotu. 
-    VLDL cholesterol - je částice bohatá na triglyceridy (jednoduché tuky). Má nízkou hustotu a syntetizuje se v játrech a ve střevech. Slouží hlavně jako zdroj energie a do těla se dostává prostřednictvím potravy.
Ideální hodnoty

Organismus se snaží udržovat vyrovnanou hladinu - když cholesterolu přijímáme v potravě více, sám si ho vyrobí zase méně. I tak ale není vůbec těžké mít jeho zvýšenou hladinu v krvi. S cholesterolem to zkrátka není moc jednoduché, a to platí i o měření jeho hodnot.

Celkový cholesterol ukazuje, kolik cholesterolu je v krvi bez ohledu na jeho formu. Jeho hodnota by u dospělého neměla přesáhnout 5,0 mmol/l. Za zvýšenou hladinu se považuje hodnota od 5,0 do 6,2 mmol/l, nad 6,2 mmol/l jsou hodnoty rizikové.

To ovšem není to hlavní, co lékaře zajímá. Důležitý je totiž správný poměr hodnot HDL a LDL, a to nejméně 1: 3, ideálně 1,5: 3. To znamená, že hladina LDL by se měla pohybovat okolo 3,0 mmol/l a norma u HDL je přibližně 1,0-1,2 mmol/l.

Proč je vysoký cholesterol nebezpečný

Pokud je v krvi příliš mnoho „zlého“ cholesterolu, začne se usazovat na stěny cév. Dochází k zánětu cév, které se postupně zužují. Také se zhoršuje prokrvení orgánů. Pokud dojde až k ucpání cév, může to mít v případě mozku a srdce fatální následky. 

Přitom příznaky poškození cév nebolí a není snadné je rozpoznat. Je to taková časovaná bomba, která může mít podobu infarktu myokardu nebo mrtvice. 

Zvýšené hodnoty cholesterolu objeví buďto lékař na pravidelné prohlídce, anebo se o nich dozvíme tehdy, když se vyvine onemocnění, které je následkem dlouhodobě zvýšené hladiny cholesterolu. Tím může být například ateroskleróza, vysoký tlak, nedokrvení končetin nebo u mužů poruchy erekce.

Příčiny vysoké hladiny cholesterolu

Příčinou číslo jedna je špatné stravování. Jídelníček plný nezdravých potravin bohatých na nasycené mastné tuky, které najdeme hlavně v živočišných produktech a průmyslově zpracovaných polotovarech, hladinu špatného cholesterolu rapidně zvyšují.

To jde ruku v ruce s nadváhou. A s tím se pojí i nedostatek pohybu, který může zvyšovat hladinu špatného cholesterolu a zároveň snižovat hladinu toho dobrého.

Hlavní příčinou je zkrátka nezdravý životní styl. Faktorů, které hladinu cholesterolu v krvi ovlivňují, je ale více. U některých jedinců může hrát významnou roli genetika. Lidé, kteří sklony k vyšší hladině cholesterolu zdědili, ji mají často už v nižším věku a LDL cholesterol se z jejich krve špatně odstraňuje.

Existují i další faktory, jako je věk, pohlaví či některá onemocnění. Ti, kteří trpí cukrovkou, poruchou funkce štítné žlázy nebo nějakým onemocněním slinivky či jater, se zřejmě vysokému cholesterolu nevyhnou. 

Jak hladinu cholesterolu snížit? 

Základem léčby vysoké hladiny cholesterolu je změna životního stylu. A to i u pacientů, kterým lékař předepíše léky pomáhající snižovat jeho hladinu. Léčba bývá většinou celoživotní a nepřerušuje se i po dosažení cílových hodnot. 

V každém případě je ale také nutné eliminovat rizikové faktory, které mají negativní vliv na srdce a cévy. Proto:

1. Nekuřte

Vyhýbat se cigaretám a nikotinu obecně, to je základní opatření k prevenci srdečně-cévních chorob.

2. Zbavte se nadváhy

Je důležité zredukovat tělesnou hmotnost, a to hlavně břišní obezitu. Riziko zdravotních komplikací se totiž zvyšuje při obvodu pasu u žen nad 88 cm a u mužů nad 102 cm. Cesta k hubenější postavě vypadá jednoduše – musíte snížit energetický příjem a zvýšit energetický výdej. V praxi to však tak snadné nebývá, neztrácejte ale motivaci, zdraví by vždy mělo být na prvním místě!

3. Hýbejte se

Pohyb je důležitý nejen při redukci váhy, ale navíc má využití LDL cholesterolu játry také pozitivní vliv na zvýšení HDL cholesterolu. Hýbejte se alespoň 30 minut denně, počítá se i rychlá chůze nebo jízda na kole. Začněte zvolna a postupně zvyšujte zátěž. 

4. Dbejte na pestrý a vyvážený jídelníček

Lidé s vyšším cholesterolem by měli dodržovat určitá dietní opatření. Základem je vyvarovat se sladkostí a nasycených živočišných tuků. V jídelníčku je dobré je nahradit nenasycenými oleji, které obsahují omega-3, omega-6 a omega-9 nenasycené mastné kyseliny. Ty najdeme v tučných rybách, ořeších, rostlinných olejích nebo třeba v avokádu.

Dokonce existují i potraviny snižující cholesterol. Patří mezi ně různá semínka, která obsahují fytosteroly. Ty umí snížit vstřebání cholesterolu z jídla. Účinným pomocníkem v jídelníčku při zvýšeném cholesterolu je vláknina. Díky vláknině se z potravy cholesterol méně vstřebá. Jezte proto dostatek zeleniny a ovoce. Mezi vhodné tepelné úpravy stravy patří dušení, vaření, úprava v páře, pečení a grilování bez tuku.

5. Užívejte doplňky stravy

Vyzkoušet můžete i doplňky stravy, které obsahují omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny. Ty přispívají nejen k normální hladině cholesterolu a triglyceridů, ale také k činnosti srdce a udržení normálního krevního tlaku.

Závěr

Na závěr se s vámi ještě podělíme o poslední tip – pokud chcete mlsat, dopřejte si kvalitní hořkou čokoládu, obsahuje totiž antioxidanty. A z podobného důvodu je dobrým doplňkem jídelníčku na snižování cholesterolu zelený čaj. Zdravý životní styl je základem prevence! Je dobré dodržovat určitá pravidla, i když třeba vysokým cholesterolem netrpíte. 

Zpět na přehled

Objednejte si KARDILUS

Dopřejte si zdraví, které si zasloužíte a užívejte si život NAPLNO!

Jednorázový nákup

Jednorázový nákup
Jednorázový nákup - doručení zdarma po celé ČR
699 Kč za celé balení

Pravidelný měsíční odběr

Výhodné měsíční předplatné
Pravidelně přímo do schránky – kdykoliv zrušíte
699 Kč 599 Kč za celé balení Každý měsíc ušetříte 100 Kč
Nahoru